TWIFT.DK | Nyt i Danmark | Danske unge tager flere stoffer

Danske unge tager flere stoffer

Synes du også, at festen gerne må få et ekstra nyk? I så fald er du ikke alene. En ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning viser at 3% procent af unge i Danmark mellem 15 og 25 år har taget kokain inden for den sidste måned. Det er en fordobling af antallet på bare fem år. Men hvorfor er hårde stoffer blevet mere udbredte og hvem er det, der tager dem?

Alle slags mennesker

Den nye rapport viser udover antallet af brugere også, at brugerne bliver yngre og kommer fra alle samfundslag og uddannelsesbaggrunde. Tidligere så man, at det typisk var udsatte unge på korte erhvervs- og ungdomsuddannelser, der tog stoffer, men det ser ud til at forbruget har bredt sig til resten af samfundet. 

I alt tager 11 % af danske unge illegale stoffer, hvilket inkluderer cannabis, som trods udviklingen i hårde stoffer stadig står for den største andel. Men eksperter på området og de unge selv pointer at f.eks. kokain er blevet et mere almindeligt rusmiddel f.eks. i forbindelse med byture i nattelivet. 

Lyse morgener og dårlig trivsel

Ifølge den nye rapport fortæller de unge selv, at stofferne ofte bliver taget for at kunne holde længere. Kokain bliver f.eks. taget så man kan drikke mere, ikke bliver træt eller ikke bliver fuld på den kiksede måde. Derudover beskriver flere unge, hvordan det er blevet nemmere at få fat i stoffer f.eks. gennem sociale medier eller beskedkæder. 

Dirch Bacher, der er misbrugsbehandler hos behandlingstilbuddet U-turn, bekræfter i Politiken de tendenser, som rapporten fremhæver: ”Det sidste års tid har jeg kunnet mærke, at kokain er blevet et mere brugt rusmiddel, end jeg tidligere har oplevet. De unge beskriver selv, at det fylder meget i bybilledet”.

Mads Uffe Pedersen, der er professor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet har imidlertid også en anden forklaring på det stigende antal af unge, der tager stoffer. Han påpeger i Politiken, at generel dårligere trivsel blandt unge danskere kan være en forklaring på den øgede trang til kokain. 

Hvad bliver der gjort?

Der er stadig ikke enighed om, hvor stort problemet egentlig er og hvordan man bedst løser det. Tidligere har det være på talefod at indføre gratis kontrol af brugernes stoffer, for at forhindre forgiftning og overdosis. Der har dog været en del politisk modvilje mod de prøveprojekter, som har fundet sted, da nogle ser det som en blåstempling af stofferne eller er bekymrede for, at det kan give en falsk tryghedsfølelse for brugerne. 

Synes du, at man burde gøre med for at forebygge unges forbrug af stoffer eller er det okay at eksperimentere lidt mens man er ung?

F$cking related   F$cking related    F$cking related   F$cking related    F$cking related   F$cking related    F$cking related   F$cking related