TWIFT.DK | Nyt i Danmark | Skal du være sund i januar?

Skal du være sund i januar?

Januar er, som de fleste ved, måneden hvor vi starter forfra, går bodsgang for decembers synder og generelt bare bliver bedre mennesker både overfor os selv og planeten. Eller det er i hvert fald intentionen. De fleste af os kan synes, det er lidt svært at realisere diverse nytårsforsæt og gode intentioner, men det er der råd for. I år er der nemlig hele to store kampagner, der skal få Danmark til at leve sundere og passe bedre på klimaet: ’Hvid januar’ og ’Klimaudfordringen’.

Hvid januar

Kampagnen ’Hvid januar’ er lavet af Sundhedsstyrelsen og går ud på ikke at drikke alkohol i januar måned. Sundhedsstyrelsen skriver selv på deres hjemmeside, at: ”Hvid januar handler om at bryde vanen, styrke sin sundhed, opleve øget velvære og selv tage styring i sit liv i en kultur, hvor alkohol fylder meget.”. Men nytter det overhoved noget, at droppe alkoholen én ud af årets tolv måneder? 

Professor ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet Janne Tolstrup afviser på dr.dk, at det har nogen effekt ikke at drikke alkohol, hvis man resten af året bare fortsætter, hvor man slap: ”Hvis du stopper i januar, men fortsætter i samme mængder fra februar til december, så nytter det ikke noget. Det er ikke den livsstil, du har i en kort periode, der er afgørende for din sundhed”. Men det betyder ikke at kampagnen er helt spildt. Janne Tolstrup pointerer nemlig, at en måned uden alkohol kan hjælpe til, at man mærker efter i kroppen. Derudover kan en pause fra alkoholen også betyde bedre søvn og renere hud, fordi alkohol som oftest hænger sammen med sene byture og junkfood. 

Frankrig ville ikke undvære vinen

Det er imidlertid ikke alle, der er lige begejstrede for ideen om ’hvid januar’. Frankrigs sundhedsministerium havde planer om en lignende kampagne, men den blev sløjfet i sidste øjeblik. Nogle mener, det skyldtes pres fra den franske vinlobby mens andre mente, at det var fordi Præsident Emmanuel Macron personligt var imod kampagnen. 

Klimaudfordringen

Hvid januar er ikke det eneste sundhedstiltag, som løber af stablen i januar, og denne gang handler det ikke kun om din krops sundhed, men også om klimaet. ’Klimaudfordringen’ handler om kød, eller nærmere sagt – fravalget af kød og andre animalske produkter. Bag ’Klimaudfordringen’ står Greenpeace, Plantevækst og Dyrenes Alliance, men konceptet er inspireret af ’Veganuary’, der blev startet af en britisk nonprofitorganisation i 2014. Ligesom med ’Hvid januar’ er der ikke de helt store gevinster ved at leve vegansk i én enkelt måned, hverken for din krop eller klimaforandringerne. Ideen er derimod at give danskerne mod på at spise plantebaseret i en måned i håb om, at nogle af de nye vaner hænger ved. 

Ikke kun hippier og klimaentusiaster 

At leve plantebaseret kan godt lyde lidt langhåret, for hvad er der egentlig galt med en saftig cheeseburger eller en fedtet shawarma? Men diæten er ikke kun for hippier og klimaentusiaster, store stjerner som Joaquin Phoenix og Paul McCartney er blandt tilhængerne af Veganuary. Herhjemme støtter bl.a. skuespiller Carsten Bjørnlund op om Klimaudfordringen, og han er ikke den eneste, der har sat de røde bøffer og lørdagskyllingen på bænken. Faktisk så lever hele 2,5 % af Danmarks befolkning vegetariske eller vegansk, mens tallet for 10 år siden var så lill,e at det ikke kunne måles statistisk.  

Overvejer du også leve sundere for klimaet og din krops skyld eller foretrækker du frikadeller og store fadøl? 

F$cking related   F$cking related    F$cking related   F$cking related    F$cking related   F$cking related    F$cking related   F$cking related